Termalne kamere – tehnika u službi prevencije širenja zaraze virusom korona

Termalne kamere su uređaji za koje se mnoge kompanije nadaju da će im omogučiti rad, otvoriti ekonomiju, istovremeno čuvajući ljude od prijetnje COVID-19. Ovi uređaji se koriste kao dodatna, neinvazivna, brza i cjenovno isplativa preventivna mjera – za brzo skeniranje tjelesne temperature ljudi sa sigurne distance, a ukoliko se otkrije povišena tjelesna temperatura – jedan od najranijih i najčešćih simptoma kod osoba zaraženih virusom korona, kompanija može zahtijevati dodatni pregled ili zabraniti osobi sa povišenom temperaturom ulazak u prostoriju.

Ova tehnologija se počela primjenjivati u Aziji tokom epidemije SARS-a 2003. godine, a sada bi širom sviejta mogla pomoći kompanijama da uz mjere prevencije rade tokom pandemije. Termalne kamere se koriste za skeniranje tjelesne tempereture osoba koje ulaze u prostorije, radeći to brže nego ručno skeniranje klasičnim beskontaktnim toplomjerima (skeniraju osobe u prolasku), a najčešća primjena je na aerodromima, autobuskim i željezničkim stanicama, zdravstvernim ustanovama, prostorijama instirucija, tržnim centrima, ugostiteljskim objektima pa čak i u stambenim objektima u kojima živi veliki broj ljudi.

U odnosu na ručno skeniranje prolaznika beskontaktnim toplomjerima, pored povećane brzine skeniranja, korišćenje termalne kamere obezbjeđuje dodatni nivo sigurnosti tako što se provodi uz poštovanje “socijalne distance”. 

Kamera se koristi tako što se montira na ulazu (ili ulazima ukoliko objekat ima više ulaza) tako da svaki prolaznik mora da prođe kroz kadar kamere pri ulasku u prostoriju. Termalna kamera skenira prolaznike sa sigurne ditance (1,5 – 2m), a ukoliko je njihova tjelesna temperatura veća od podešene granice – obično 37.3 °C, uređaj će oglasiti vizualni i zvučni alarm, i prikazati upozorenje na displeju. Kamera može biti povezana i sa PC računarom kako bi pregled učitanih vrijednosti izmjerene temperature prolaznika bio prikazan na većem ekranu.

Nakon toga, osobe sa povišenom tjelesnom temperaturom obično idu na dodatno skeniranje, najčešće dodatno mjerenje tjelesne temperature beskontaktnim toplomjerom, a po odluci uprave objekta, može biti upućeno na dodatne preglede ili im može biti zabranjen ulazak u objekat.

Ova tehnologija djeluje otkrivanjem i “hvatanjem” infracrvene svjetlosti – vrste elektromagnetnog zračenja ili energije nevidljive ljudskom oku, ali uočljive kao toplota. Sva materija emituje određeni nivo infracrvene svjetlosti, a najviši je vatra. Kamere mogu konvertovati ovu energiju u elektronski signal, kreirati toplotnu sliku i izvršiti proračune temperature.

Prednosti termalnih kamera kao sistema skeniranja tjelesne temperature:

  • Beskontaktno skeniranje: Skenirane osobe ne moraju biti neposredno blizu operatera da bi se skenirala njihova tjelesna temperatura.
  • Neposredni rezultati: Skeniranje tjelesne temperature se odvija u realnom vremenu kako subjekti prolaze ispred termalne kamere. Sistem oglašava alarm kada detektuje povišenu tjelesnu temperaturu.
  • Visoka preciznost: Termalne kamere obezbjeđuju učitavanje temperature kože subjekta sa malim granicama greške.
  • Prenosivost: Sistemi termalnih kamera mogu biti lako montirani na većini javnih mjesta.

Pro_Termalna_kamera_-_Automatikon_-_brosura.pdf

Automatikon je uvoznik i distributer termalnih kamera brendova provjerenog kvaliteta, a za više informacija o našoj ponudi termalnih kamera i beskontaktnih toplomjera kontaktirajte naš tim prodaje.

*Molimo Vas imajte na umu da otkrivanje visoke tjelesne temperature kod osobe ne može u potpunosti potvrditi zarazu virusom korona, ali može osigurati efikasan proces skeniranja rizika za prvu ruku.

Zapratite nas na društvenim mrežama

Automatikon vijesti i nove tehnologije